Üdvözöllek a Wellgold világában!  Well Gold Kft.   +36-30/55-243-77  +36-30/22-62-478   Biztonság a bizonytalan időkben is!

Befektetési arany
Aranyrudak
Hírlevél
Neve:
E-mail cím:
Napi arany árfolyam
USD/uncia
30 napos

További grafikonok ...

1 Euró = Ft

Ha azt szeretnéd, hogy más ne tudjon róla, hogy vettél aranyat, akkor jó helyen jársz!

Ha valami katasztrófa következne be ki vásárolna aranyat, hogyan lehetne rajta lisztet, cukrot venni?

A legutóbbi válságban is egyedül az arany nem esett 60-80%-ot, és az esését is gyorsan behozta, és erősödésbe kezdett. Ha valami katasztrófa következne be, akkor is kell egy értékmérő, ami több ezer évre visszatekintve mondhatjuk, hogy egyértelműen az arany lesz. Érdemes a központi bankokat figyelni, akik a válságból egyet mindenképpen megtanultak: érdemes az aranytartalékokat növelni!
 

Érdemes-e minden pénzemet aranyba fektetni?
 

Nem! A mindennapi vásárláshoz továbbra is az adott ország pénzét kell használni. Általános szabályként elmondható, hogy a rendelkezésre álló vagyon és a folyamatos megtakarítások kb.10-30%-át célszerű aranyban tartani, válság idején ez a szám lehet lényegesen magasabb.
 

Van nekem itthon pár arany gyűrűm, nyakláncom...
 

A befektetési aranyat minősített gyártók állítják elő, akik garantálják az aranytartalmat. A befektetési arany 999.9-es (úgynevezett négykilences) tisztaságú arany. A befektetési célt csak ezek az aranyak szolgálják teljes körűen.
 

Mi a befektetési arany?

A befektetési arany - vagy fizikai arany - LBMA Good Delivery minősítésű gyártó (pénzverde) által előállított, 999,9 ‰ tisztaságú, 24 karátos arany lapka, illetve tömb. Ezen kategória 1 grammnál nagyobb mennyiségének forgalmazása áfa- és illetékmentes.

Szokásos kiszerelései: 2g, 5g, 10 g,
20g, 31,1g,  50g, 100g, 250g, 500g, 1000g.

Az ékszer-aranytól eltérően nem (illetve minimális mértékben) tartalmaz hozzáadott értéket, így ez nem befolyásolja az értékét.

 

Mit jelent a „négykilences” tisztaság?

A befektetési aranypiacon a legjobbak, a 999,9 ezrelék finomságú, az ún. „négykilences” tisztaságú lapkák, tömbök és érmék. Ezeknek van általános, világméretű befektetési piaca, a kisebb tisztaságú termékeket csak nyomott áron és szűk körben vásárolják fel.

Mindenképpen érdemes nemzetközileg elfogadott, négykilences aranytömböt vásárolni, ellenkező esetben ugyanis komoly veszteségeink keletkezhetnek eladáskor. Amennyiben nem "négykilences" tömböket szeretnénk bárhol értékesíteni, komoly bevizsgálási procedúra elé nézhetünk, amely nem csak az időnket rabolhatja el: költségeit is nekünk kell állni.

 

Ki veszi meg az aranyat?
 

A befektetési arany forgalmazó cégek nagytöbbsége, visszavásárlási garanciát ad az általa forgalmazott aranyra, de általában a más cég által forgalmazott aranyat is meg vásárolják.  Ékszerüzletek, zálogházak szintén megvásárolják a befektetési aranyat is. Olyan még soha nem fordult elő, hogy valaki el akarta adni az aranyát, és ezt 24 órán belül ne tudta volna megtenni. Figyeljen rá, hogy csak Good Delivery minősítéssel  rendelkező gyártó által gyártott aranyat vásároljon, hogy eladáskor a bevizsgálás költségét is elkerülje!. Ugyanis az ilyen minősítéssel rendelkező gyártók termékeit bárhol a világon elfogadják, és átváltható az adott ország pénznemére, általában a mindenkori világpiaciár minusz 1-5 % levonással vásárolják vissza.
 

Mi az a NEHITI?

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő nemesfémtárgyak vizsgálatát, hitelesítését és a nemesfémtartalom tanúsítását végző hatóság. Teljes neve: Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság.
 

Milyen előnye van a kisebb kiszerelésű aranynak, a nagyobbakkal szemben?

Könnyebben értékesíthető szükség esetén, nem kell több millió Ft értékben megválnom tőle, ha csak pár 100.000 Ft-ra van szükségem.
Ha nincs több millió Ft-ja, akkor  is tud aranyat vásárolni.


Kinek és mennyiért tudom eladni az aranyam?

A cégünk által forgalmazott befektetési arany, olyan certifikációval (tanúsítvánnyal) rendelkezik, melyet minden arannyal foglalkozó bank, és szolgáltató elfogad a világon.
 

Mi az uncia?

Az uncia angolszász országokból elterjedt tömeg- és űrmérték. Nem angolszász területeken manapság elsősorban a nemesfémeknél használják.
1 oz troy uncia = 31,10348 gramm


 

Mi minősül kiváló befektetési aranynak?

A befektetési aranypiacon a legjobbak a 999,9 ezrelék finomságú, az ún. „négykilences” rudak, tömbök és érmék. Ezeknek van általános, világméretű befektetési piaca, a kisebb tisztaságú termékeket csak nyomott áron és szűk körben vásárolják fel, gyakorlatilag újrafinomítás céljából.

Ki a gyártó?

A gyártókat a világ nagy tőzsdéi – mint például a londoni – minősítik ismertség és megbízhatóság szerint. Az általuk kiadott nemzetközi auditációval rendelkező gyártók termékeit külön bevizsgálás nélkül bármikor megveszik, míg a nem auditált gyártók termékeit csak költséges bevizsgálás után veszik át, ha egyáltalán átveszik. Sajnos hazai kibocsátó nem rendelkezik nemzetközi minősítéssel, így az általuk kiadott aranytömbök határainkon túl csak nehezen, ár alatt értékesíthetők.

Ki az eladó?

Két fontos szempont van. Egyrészt hazánkban csak olyan cég kereskedhet arannyal, amely megfelel a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet (NEHITI) szakmai előírásainak, így az Intézet nyilvántartásba vette. Másrészt az eladó adjon termékeire visszavásárlási garanciát, ezzel biztosítva, hogy a későbbiekben az aranybefektetés könnyen pénzre váltható legyen.

Milyen áron?

Több tényező is befolyásolja az árat. Minél tisztább az arany, minél elismertebb a gyártó-kibocsátó, annál nagyobb érték cserél gazdát. Nem mindegy az sem, hogy az eladó raktárkészletről értékesít, vagy megrendelésre teljesít. A raktárkészlet emelheti az árat, hiszen a készletezés tőkeigényes, és árfolyamkockázatot hordoz, melynek felárát végül a vevők fizetik. Valamint a napi árfolyamhoz kötött értékesítés adja a legnagyobb esélyt a legjobb ár eléréséhez.

Mikor érdemes venni?

Pl:  Ha olyan vagyoni eszközökkel akarnak rendelkezni, amely a világ bármely pontján, bármikor beváltható, és ha a megtakarított pénzük értékének megőrzésére, és gyarapítására a legbiztonságosabb módot keresik.  Egy kisbefektetőknek a legjobb időben széthúzva, adott időközönként – ami a kockázatvállalástól, illetve az anyagi forrásoktól függően lehet hetente, kéthetente, havonta, stb. – rendszeres vásárlásokkal felépítenie a befektetési portfólióját. Ezzel kivédi a pillanatnyi árfolyammozgások kockázatát, és tervezhetővé teszi a befektetést.

Hogyan lehet olcsón aranyat vásárolni?

Ez az a kérdés ami mindenkit foglalkoztat aki a pénzét elöszeretettel fekteti aranyba.

Kérdezem viszont rögtön: amikor az arany unciája 750 dollár volt... olcsó volt akkor az arany vagy drága? Ès most, hogy az arany unciája majdnem 1700 dollár? Most olcsó az arany? Vagy drága?

Senki nem vásárolhat olcsóbban aranyat mint az arany aktuális ára. Természetesen az aranyat akkor vesszük olcsón ha tapasztalat szerint éppen egy áringadozás alsó pontján találjuk el a megfelelö vásárlási idöpontot. Ez az olcsó arany vétel.

Mivel pedig az aranypiac egy úgynevezett "Bull Market", ami egy olyan piac ahol az árak felfelé mennek, tapasztalat szerint az ember majdnem mindig olcsón veszi az aranyat és ha per pillanat nem is, de a "rossz" vétel utáni idő, és az aranyár gyors emelkedése ezt a kis veszteséget feledtetni fogja.

Miért ajánlott aranyat venni? 

Az aranyat nevezhetjük a félelem mutatójának is. Amikor a tömegek nyugtalankodni kezdenek és képesek meglátni, hogy a megtakarított pénzüktől nagyon gyorsan búcsút lehet venni, ha a dolgok, kormány- és gazdasági szinten megcsúsznak, akkor legtöbben meg szeretnének szabadulni a birtokukban lévő papíroktól, legyenek azok államkötvények, illetve részvények, vagy más instabil, és rizikós befektetési formák. 

Az emberek általában két dologtól félhetnek joggal. Az egyik az infláció, a másik pedig annak ellentéte a defláció. Az aranynak és az ezüstnek szintén adott a képessége, mind az infláció mind a defláció esetén stabilnak és értékállónak maradni. Az arany ezért olyasmi mint egy biztosítás. Ha néha kisebb korrektúrákon át is esik, mégis mindig stabilizáló hatása van, és mindig vissza is nyeri az erejét. 

Az arany igazán nem nyerészkedésre való, hanem hosszú távú befektetésre a legalkalmasabb. Ettől eltekintve, lehet az arannyal rövid távú nyereségeket is generálni, ha a befektető jó üzleti érzékkel, és megfelelő tapasztalattal rendelkezik. Eladáskor az arany szintén teljesen problémamentes. Mindenhol értékes és stabil termék, ezért semmilyen aggodalomra sincs ok amikor majd eladásra kerül a sor. 

Az arany, tömbben befektetés, ékszerben nem.

Az ékszerarany nem, csak a tömbarany, az arányérme az, ami hosszú távú befektetést jelent, hiszen az ékszerarany - esetleg gyorsan csökkenő - értékét a divat határozza meg.

Befektetési céllal igazán tömb aranyat érdemes vásárolni, amire már akár„ részletekben" is van lehetőség.

A befektetési célú nemesfém kereskedelem engedélyhez kötött, mint ahogy minden nemesfémből készült ékszer, díszmű és egyéb tárgy. Az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága adja ki.

 A befektetési célú aranyat a általános forgalmi adóról szóló törvény határozza meg. Eszerint az ilyen arany legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany. Az 1.800 után vert aranyérme is befektetési arany, ha anyaga legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú és az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz, vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét. Még egy esetben beszélhetünk befektetési aranyról, ha az szerepel az Európai Unió úgynevezett Héa-irányelv 345. cikke szerint közzétett érem listán. Ez az irányelv az áfa-mentességet rögzíti.

 A befektetési célú aranyat nem is kell fémjelezni, sem névjelezni, azaz hatóságilag igazolni. A hatóság az ilyen arany tárgy esetében csak a kereskedési jogosítvány és a feltüntetett nemesfémtartalom meglétét ellenőrzi, az értékesítés folyamatát azonban nem.

Forrás: FN.hu, MTI

A befektetési arany főbb tulajdonságai: 

Az arany a biztonság szimbóluma: Az arany mindig is az értékállóság megtestesítője volt, mióta világ a világ. Évszázadokra visszatekintve az arany megbízható és kiszámítható befektetési formának bizonyult.

Színarany (999.9 tisztaságú)
Áfa mentes befektetés
Luxusadó mentes – szemben az arany ékszerekkel
Előállítási költsége alacsonyabb az ékszereknél
Dologi érték – kézzelfogható befektetés
Nincs csődkockázata
Egyedi sorszámozott aranytömbök – nyilván lehet tartani
Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
A világon bárhol elfogadott
Egyszerűen pénzre váltható
Ára a világpiaci ártól függ